NÁKUPNÍ KOŠÍK

Ve vínech Kamila Prokeše se odrážejí jeho odborné znalosti

12/2019 (web)


Vinařství Kamila Prokeše je sice ještě velmi mladé, jeho jméno ale rezonuje i mezi méně znalými vínomilci. Ať už díky úspěchům vín v Salonu vín, unikátním sektům, pedagogickým či sommelierským aktivitám. Člověk se až diví, kolik toho dokáže stihnout a ještě k tomu vše na špičkové úrovni. Jak vypadají jeho vína v aktuální nabídce, jsme se mohli přesvědčit na nominační soutěži velkopavlovické podoblasti a následně i během Festivalu otevřených sklepů.

1e9c8b5396014be5496b6c101192cbab

Láska z vysoké

I když Kamil Prokeš vyrůstal ve vinařské rodině s dlouholetou tradicí, střední školu absolvoval v jiném oboru. Až po maturitě nastoupil na obor Vinohradnictví a vinařství na Zahradnické fakultě Mendlovy univerzity, kde pokračoval až do získání doktorátu.

V roce 2007 spolu s bratrem Martinem Prokešem založil vinařství Proqin. Následně se v roce 2015 osamostatnil a začal produkovat vína pod svým vlastním jménem. Zapomenout bychom neměli ani jeho tři tituly v Mezinárodním mistrovství ČR v sabráži a dva tituly Sommelier roku z České i Slovenské republiky.

Úspěchy od první chvíle

Nástup vinařství Kamila Prokeše na tuzemskou scénu byl celkem impozantní. Když se v roce 2016 poprvé účastnil velkopavlovického kola Národní soutěže vín, dvě jeho vína získala zlaté medaile. Ještě podstatnější bylo, že dokázal přetavit dokonce tři nominace až do účasti v Salonu vín 2017. Od té doby ještě jeho víno ve valtické expozici nechybělo.

Drtivou většinu produkce aktuálně pokrývá z vlastních hroznů, vinic má 3,5 hektaru. Vína nejsou žádné „rychlokvašky", často leží delší dobu na kalech a do prodeje jdou až minimálně tři měsíce po nalahvování. Tak, aby měl zákazník k dispozici vína opravdu již „hotová" a nikoliv rozbité polotovary.

Velkou pozornost samozřejmě poutají jeho výborně zpracované sekty kvašené klasickou metodou v lahvi. Je jedním z mála tuzemských vinařů, který disponuje technologiemi, know-how a v neposlední řadě i potřebným celním skladem. Jeho znalostí a dovedností využívají i jiní vinaři a u Kamila Prokeše tak vznikají i sekty dalších vinařství.

Veltlín na rozjezd, ryzlinky vážné

Ideálním startovacím degustačním vzorkem je Veltlínské zelené. Tuto odrůdu jsme u Kamila Prokeše nebyli zvyklí vídat. I Jeho celá série byla letos opět zamluvena pro jednoho odběratele. Nakonec si ho ale můžete vychutnat i vy. Začátek degustace s medovo-kořenitým a celkem plným veltlínem je vskutku příjemný.

Pak už ale přejdeme k odrůdám, které bychom mohli označit v tomto vinařství za klíčové – oba ryzlinky. Oba těží ze zajímavých poloh tratě Punty. Ryzlink vlašský zde pravidelně i v nižších přívlastcích napadá ušlechtilá plíseň a na jeho senzorice se to projevuje. Přítomnost botrytidy často konzumentům připomíná vlašáky mikulovské. V ročníku 2018 tvořily u pozdního sběru napadené hrozny 20 % objemu a nyní jsou ještě velmi patrné. Hodně mladý vlašák bude ještě bezpochyby zrát do krásy. V nabídce jsou ale ještě i starší ročníky, například 2016 jakožto loňské Víno Jihomoravského kraje.

Také Ryzlink rýnský Kamila Prokeše je spíše netradiční. Výrazně ovocný, aromatikou po žlutém ovoci velmi připomíná až Rulandské bílé. Nazráváním se v něm objevují příjemné tóny medové plástve a celkově víno „zvážní". Ostatně ročník 2015 jste mohli sledovat po celý rok 2017 v Salonu vín, ročník 2016 jej sice nenásledoval, ale z nominačních soutěží včetně té letošní si odvážel pěkné body.

Burgundy na kalech

Pokud toužíte po složitějším pití, můžete aktuálně sáhnout po Rulandském bílém i šedém. U Rulandského bílého si tvůrce zachovává podobný styl od začátku. Aktuální ročník 2017 zrál 18 měsíců na jemných kalech v sudech o objemu 500 a 700 litrů. Ještě stále velmi mladé víno ukazuje svůj potenciál a budeme se těšit, kam se vyvine. V Salonu vín aktuálně končí prezentace ročníku 2015, který sudem neprošel, měl ale 30 % botrytidy. Tomu jsme původně nepředpovídali dlouhou budoucnost, ale stále se drží v kondici.

Zatímco „salonové" Rulandské šedé ročníků 2015 a 2016 bylo v obou případech vcelku kulaté, výborně odrůdové a pitelné víno, ročník 2017 je trochu složitější. Víno, které zrálo půl roku na jemných kalech, láká omamnou sladkou vůní kandovaného ovoce, následně v chuti ale překvapí absencí cukru a celkem suchým, ačkoliv příjemně krémovým projevem.

Cukru tak akorát

Kamil Prokeš se netají snahou svou produkci co nejvíce „vysušit". Ne vždy se to kvůli ročníku podaří, například právě osmnáctky jsou mnohdy na vyšších cukrech než ročník 2017. Ještě hodně příznivý je jejich obsah v pozdněsběrovém Tramínu – jen málo přes 11 gramů. Krásné odrůdové víno nepůsobí těžkým a utahaným dojmem, velmi příjemná je jeho delší dochuť.

Už v kategorii polosladkých vín je botrytický výběr z hroznů Ryzlinku vlašského. Tato specialita měla loni 50 % botrytických hroznů a charakterově se hodně blíží prvnímu ročníku 2015, který byl v Salonu vín. Je nicméně ještě hodně mladý. Komu by tento obsah cukru nevyhovoval, je pro něj ideálním řešením o rok starší vlašák, který se podařilo udržet pod 12 gramy cukru. A vězte, že i tak je to luxusní pití.

Rozdílné pinoty a bonbónek nakonec

Sám Kamil Prokeš označuje za klíčovou odrůdu vinařství Rulandské modré. Není se co divit – používá ji k výrobě jak červeného vína, tak i rosé a také sektů. Z celkové výsadby zabírá téměř třetinu. V segmentu červených vín jsou letos novinkou v sortimentu dokonce dvě vína. Celkem „tradiční" pojetí má to z ročníku 2017 s okouzlující vůní, kterou podpořilo zrání ve dvou typech dubových sudů. Chuť je zatím ještě trochu přísnější, ale moc se těšíme na její další vývoj.

Dost času k němu mělo Rulandské modré 2015 3N. Experimentální šarže vína, které Kamil Prokeš dal do prodeje až letos na jaře, kdy s ním byl konečně spokojen. 3N je jednoduchá zkratka – nesířeno, nečiřeno, nefiltrováno. Ještě zajímavější je fakt, že plných 12 měsíců trávilo víno na rmutu v keramické nádobě. Díky tomu má zajímavý projev lehce se blížící červeným kvevri vínům. Následně se zjemňovalo dalších 12 měsíců v dřevěném sudu a ještě další více než rok navrch v lahvi.

Pokud nepohrdnete opravdu špičkově provedeným přírodně sladkým vínem, určitě si nenechte ujít výběr z cibéb z Ryzlinku vlašského. Výrazné odrůdové víno patří k tomu nejlepšímu, co lze aktuálně v této kategorii potkat, o čemž svědčí i jeho drtivé vítězství na nominační soutěži Velkopavlovicka. Je dost možné, že jej příští rok potkáte v Salonu vín.

Vína vám mohou zpříjemnit i Vánoce

Letos už asi vinařství Kamila Prokeše už navštívit nestihnete. K dispozici je vám nicméně po celý rok jeho e-shop. Při pohledu do kalendáře nás samozřejmě napadá ideální spojení jeho vín s vánočními svátky, protože v sortimentu najdete opravdu pro každého něco. My si určitě nějakou lahvinku dopřejeme. :-)

Kontakt

Kamil Prokeš vinařství
U Zastávky, 691 06 Velké Pavlovice
Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.
+420776029080

Fakturační adresa

Kamil Prokeš s.r.o.
Vrchní 513, 691 63 Velké Němčice
IČ.04735145 DIČ:CZ04735145

Sociální sítě

     


Provozní doba: PO-PÁ 8:00-18:00, popřípadě dle telefonické domluvy                                Jsme hrdými členy:

                                                                                                                                                          KP MV paticka logo 35