Co je to sabrage
sabrage = sabráž = sekání sektů
Historie sabráže začala pravděpodobně ve Francii. Napoleonští jízdní vojáci údajně používali své osobní zbraně k rychlému otvírání champagne v období napoleonských válek. Důvodů k oslavě, a tudíž kavalírskému otevření champagne, bylo dost, protože Napoleon většinou vítězil, a pokud náhodou ne, našel se i jiný důvod: „Při vítězství si champagne zasloužíme, při porážce ho potřebujeme,“ prohlásil údajně Napoleon Bonaparte, mimochodem přítel starosty města Épernay – Jean-Rémy Moëta. Vzhledem k tomu, že byla Francie v minulosti vzorem pro Rusko, carští důstojníci radostně převzali i toto otvírání champagne. Možná to však bylo i naopak, ruští kozáci takto údajně otevírali champagne v roce 1814, kdy koaliční armády vstoupily na území Francie.
V současné době se tato více než 200 let stará tradice otevírání sektů opět rozšiřuje mezi skutečnými znalci a milovníky šumivých vín. Nejčastěji se s otevíráním šumivého vína technikou zvanou sabráž (či sabrage) setkáme při slavnostních příležitostech. Jde o způsob prudce elegantní, trochu nebezpečný a podle některých trochu snobský. I přesto a možná právě proto je sabráž tak oblíbená. Dokonce tak, že se pořádají mistrovství v sekání láhví či se překonávají různé rekordy.